Translate

Tűzrakó és bográcsozóhely építése kúttéglából

Amikor a házunkat megvettük, a telek eléggé elhanyagolt állapotban volt. Félig összedől baromfiudvar, beszakadt tetejű pottyantós WC, beomlott oldalú ásott kút, és hasonlók. Elég veszélyes hely volt kicsi gyermekes családok számára. Rengeteg idő ment el rá, hogy kitisztítsuk. Ennek a tisztogatásnak lett az áldozata egy beszakad oldalú kút, amibe elemlámpával belevilágítva láttuk, hogy tele volt szeméttel (műanyag palackok, befőttes üvegek, fa darabok, nylon zacskók, stb), és még valamiféle döglött állat is úszott a tetején. Szóval világos volt, hogy ezt meg kell szüntetni. Elbontottam a rozoga építményt felőle, majd 10-12 sort megmentettem az ívelt kúttéglákból is. Ezek jóval a víz szintje felett voltak, így azon kívül, hogy földben voltak, tisztának nyilvánítottam őket. Ezt követően betemettem a kutat. Ezen kúttéglák szolgáltatták az alapanyagot a jelen poszt alanyát képező tűzrakóhoz.

A történet nagyon egyszerű, nem bonyolítottam nagyon túl. Kiraktam egy teljes kört a kúttéglákból úgy, hogy minden tégla között hagytam öt-hat centi hézagot (tulajdonképpen ezenken a hézagokon át fog tudni oxygénhez jutni a lobogó tűz akkor is, ha felölről bele lóg egy bogrács), majd körbe jelöltem a fűben az ásó élével. Félre tettem őket, és megtisztítóttam a területet a fűtől. Vízmérték segítségével teljesen vízszintesre állítottam be a talaj szintjét, majd leraktam ismét az első sor téglát. Ezt követően szépen sorban elkezdtem rá pakolni az újabb sorokat úgy, hogy mindig az előző sor hézagai fölé kerüljön egy tégla.

Öt sort raktam ki így. Nincs közötte habarcs vagy bármiféle kötőanyag. Egyszerűen a gravitáció tartja egyben. Nem tudom, hány évet fog így kibírni, de egyelőre megfelel a célnak. Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a kúttégla nem az a kemény csengő tégla, mint amit a kéményeknél használnak, így előbb-utóbb biztosen megeszi az időjárás, no meg ha a benne lévő tüzet vízzel oltjuk el. De ha vigyázunk rá, akkor jó néhány évig biztosan kiszolgálja a család kerti sütés-fözéseit.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz

Kerti út készítése magaságyás támfallal 2. rész: magaságyás építése

Az előző részben ( Kerti út készítése magaságyás támfallal 1. rész: kerti út elkészítése ) leírtam, hogyan bontottam el a régi járdát, és a támasztékául is szolgáló kerítést. Hogy csak pár szóban ismételjem önmagam (akit bővebben érdekel, olvassa el az előző részt is) , a kertünket egy tizenkilenc méter hosszú járda választja ketté, ami a házunkat köti össze a melléképülettel. A járda két oldalán különbözik a talajszint magassága, így a járda a nem megfelelő támaszték miatt idővel megsülyedt. Ezt a "komplexumot" bontottam el, és gondoltam újra egy járda, és az azt megtámasztó zsalukőből épült magaságyás viziójában. Az első részben a bontásról és a járda újjáépítéséről írtam, ebben a részben pedig a magaságyás megvalósulását szeretném írásba foglalni... Miután a járda zsaluzatát elbontottam pár nap után, szinte azonnal nekikezdtem a járda melletti rész talajmunkájának. Amennyire tudtam, megtisztítottam a területet, valamint kivágtam a talaj szintjén a járda mellett magányosa