Translate

Ligeti zsálya ültetése és gondozása

A ligeti zsálya (Salvia nemorosa) vagy Szent-Ilona füve közepes termetű évelő növény, mely Elő-Ázsia és Európa területén elterjedt. Rendkívül mutatós növény, akár önmagában ültetjük, akár más évelőkkel társítva, ráadásul a mi éghajlatunkon teljesen télálló. Bokros növekedés jellemzi ezt a csodálas növényt, melynek füzérvirágzata lila (több változata is lapható a kertészetekben, melyek a lila különböző árnyalatait öltik magukra), vagy nagyon ritkán fehér, mint például a Salvia nemorosa 'Schneehügel'. 

Tavasz végén, nyár elején virágzik, ilyenkor varászlatosan szép látványt nyújt, de ha az elnyílt, elszáradt virágzatot eltávolítjuk, akkor nyár végére rábírhatjuk egy másodvirágzásra is (nekem ez a másodvirágzás következett be tavaly, mikor kései tőosztással szaporítottm, és emiatt teljesen levágtam a virágait június elején). Magassága nagyjából 40-50 centiméter. Aromás virágzata rendkívüli módon vonzza a méheket és pillangókat, így mindenképpen bele illik a méhbarát kertekbe.

A ligeti zsálya nevelése, gondozása nem túl munkaigényes feladat. Kezdő kertészek, vagy - mint esetemben - többgyermekes család kertjébe is ideális. Szárazságtűrése okán nem igényel rendszeres öntözést, és az őszi munka is csak annyi vele, hogy talaj szintjéig vissza kell vágni. Szereti a napos helyeket, sőt, ott érzi jól magát igazán, ahol más növények már a kiégés határán állnak. Talajban sem túl válogatós, de jobban kedveli a tápanyagban gyérebb, homokos talajokat, de az agyagos talaj ellen sem fog tiltakozni, ha biztosított a vízelvezetése, ugyanis a pangó vizet rosszul viseli.

Csoportosan ültetve mutat a legszebben, ilyenkor igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertnek. Jól mutat sárga virágok társaságában, például jószagú cickafarkok előterében. Ültetéskor 30-40 cm távolságra ültessük őket egymástól. Kártevői nem nagyon vannak, de időnként megtámadhatják a csigák és meztelencsigák.Szaporítani tavasszal lehet dugványozással, vagy tőosztással, de saját tapasztalatom, hogy a Ligeti zsályát tőosztással szaporítani sokkal könnyebb, mint dugványozással. Azt azonban jó tudni, hogy az alapfajt nem értékesítik, a kertészetekben leginkább a ligeti zsálya és a mezei zsája hibridjét árulják. Ez természetesen semmit sem von le értékéből.

Ha valaki szereti az illatos, aromás, mediterrán hagulatot idéző méh- és pillangóbarát virágokat, akkor mindenképp ajánlom számára a ligeti zsályát. Nem fog csalódni benne. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz

Kerti út készítése magaságyás támfallal 2. rész: magaságyás építése

Az előző részben ( Kerti út készítése magaságyás támfallal 1. rész: kerti út elkészítése ) leírtam, hogyan bontottam el a régi járdát, és a támasztékául is szolgáló kerítést. Hogy csak pár szóban ismételjem önmagam (akit bővebben érdekel, olvassa el az előző részt is) , a kertünket egy tizenkilenc méter hosszú járda választja ketté, ami a házunkat köti össze a melléképülettel. A járda két oldalán különbözik a talajszint magassága, így a járda a nem megfelelő támaszték miatt idővel megsülyedt. Ezt a "komplexumot" bontottam el, és gondoltam újra egy járda, és az azt megtámasztó zsalukőből épült magaságyás viziójában. Az első részben a bontásról és a járda újjáépítéséről írtam, ebben a részben pedig a magaságyás megvalósulását szeretném írásba foglalni... Miután a járda zsaluzatát elbontottam pár nap után, szinte azonnal nekikezdtem a járda melletti rész talajmunkájának. Amennyire tudtam, megtisztítottam a területet, valamint kivágtam a talaj szintjén a járda mellett magányosa