Translate

Halloween tökfaragás, avagy töklámpás készítése

A jelen poszt alanyát képező cowboy töklámpás még 2018 októberében készült. A fiam akkor volt öt éves, és mivel nagyon menőnek számított az oviban a tökfaragás, addig nyúzott, nyüstölt, unszolt, kérlelt, míg végül beadtamm a derekam, és hagytam magam rávenni egy tökfaragásra. A dolog nagyon izgalmasnak ígérkezett mindkettőnk számára, ugyanis mivel az én családomban nem volt divat a tökfaragás, így ez egészen idáig kimaradt az életemből. Így esett meg, hogy bár a fiam és én közöttem több, mint három X van, ez lett mindkettőnk életének első tökfaragása, ami igazán jó kis muri lett a végére. Az egész azzal kezdődött, hogy elmentünk a züldségeshez a fiammal, és azt mondtam neki, válassz magadnak egy tököt, ami tetszik. Ő kiválasztotta, én meg hazacipeltem. Fura, hogy mire hazaértünk, mégis ő volt a fáradtabb. :-)

Miután hazaértünk, szabálytalan alakban megskalpoltam a tököt egy éles tapétavágó késsel. Itt jegyezném meg, hogy a tökfaragás kicsi gyerekeknek kizárólag nézni ajánlott, éles eszközöket nem adunk gyerekek kezébe. Még nekem is vigyázni kellett, mert a tök héja kemény. Nehezen indul meg benne a kés, de ha megindult, képes nagyon megszaladni. Szóval érdemes vigyázni. Na de kanyarodjunk vissza. Azért jó szabálytalan alakban skalpolni a tököt, mert úgy könnyebb visszahelyezni majd a kivágott darabkát a tisztítás után. A vágást döntött szögben tartott késsel végezzük, hogy a kiemelt, majd visszahelyezett darab ne tudjon beleesni.

Minek után ezzel is megvoltam, jött a tökfilkó kibelezése, azaz a tök belsejének tisztítása. Ezt rábízhatjuk a gyerkőcre is. Adhatunk a kezébe kanalat, vagy akár puszta kézzel is kiszedheti a nagyját, de miután a magos puha középső részt kiszedte, a keményebb hús kivájása ismét felnőttet kíván. Na meg persze a gyereket ne felejtsük el tetőtől talpig megmosni, és átöltöztetni, mert úgy fog kinézni kb, mint akinek felrobbant egy tök a kezében. Legalábbis az én fiam így nézett ki. :-) Amikor tiszta volt tök és gyerek egyaránt, elővettem legszebb fantáziám és legjobb kézügyességem, és megrajzoltam a tök arcát. Ezeknek a világító töklámpásoknak van egy olyan fura tulajdonságuk, hogy világosban kedves és barátságos arcuk van, de amikor besötétedik, és bele kerül a mécses, akkor ijesztőek lesznek, és akár még egy felnőttre is rá tudják hozni a frászt. Ezért igyekeztem olyan arcot rajzolni, amiről azt gondoltam, akkor is kedves marad, amikor belekreül a félelmetes mécses. :-)

A rajzolás után jött a kivágás. Ehhez a fentebb már említett éles tapétavágó kést vettem elő megint. Ovatosan, lassan haladtam, hogy el ne vágjam a kezem. Mikor kész lett, a fiam nagyon ujjongott örömében. Visszatettük a skalpját, majd kapott egy kalapot, amitől igazán cowboyos lett a fizimiskája. Szerintem - és a fiam szerint is - kedves és aranyos lett. Annyira, hogy még esteledés után, mikor belekerült a mécses sem kapott tőle senki sikitó frászt.

Mivel viszonylag meleg októberünk volt, nem tartott sokáig, egy hét után már elég meggyötört volt szegény, és újabb pár nap múlva már el is kezdett belül penészedni. De addig nagyon jó muri volt. A gyermekbarátság és a biztonság jegyében nem igazi mécses került bele, hanem a fillérekért beszerezhető gombelemmel működő led mécses. Tökfilkó a bejárati ajtó előtt lakott, és minden nap, mikor hazajött a fiam az óvodából, ő maga kapcsolhatta be a mécest a tökben, majd reggel szintén ő volt, aki lekapcsolta. Vagy mi Anyával, ha ő elfelejtette.

Szóval a tökfaragás jó buli, de azért időigényes, és figyelni kell mind magunkra, mind pedig a gyerekre, mert veszélyes eszközökkel dolgozunk. De szerintünk megéri. Kellemes tökfaragást mindenkinek. :-)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz

Kerti út készítése magaságyás támfallal 2. rész: magaságyás építése

Az előző részben ( Kerti út készítése magaságyás támfallal 1. rész: kerti út elkészítése ) leírtam, hogyan bontottam el a régi járdát, és a támasztékául is szolgáló kerítést. Hogy csak pár szóban ismételjem önmagam (akit bővebben érdekel, olvassa el az előző részt is) , a kertünket egy tizenkilenc méter hosszú járda választja ketté, ami a házunkat köti össze a melléképülettel. A járda két oldalán különbözik a talajszint magassága, így a járda a nem megfelelő támaszték miatt idővel megsülyedt. Ezt a "komplexumot" bontottam el, és gondoltam újra egy járda, és az azt megtámasztó zsalukőből épült magaságyás viziójában. Az első részben a bontásról és a járda újjáépítéséről írtam, ebben a részben pedig a magaságyás megvalósulását szeretném írásba foglalni... Miután a járda zsaluzatát elbontottam pár nap után, szinte azonnal nekikezdtem a járda melletti rész talajmunkájának. Amennyire tudtam, megtisztítottam a területet, valamint kivágtam a talaj szintjén a járda mellett magányosa