Translate

Homokozó készítése házilag gyorsan és egyszerűen...

A homokozó minden gyermek számára örök sláger. Szeretik kicsik és nagyok egyaránt. A most bemutatásra kerülő homokozót még 2016-ban készítettem. Akkor még nem volt saját házunk, albérletben laktunk Kiskunlacházán egy kertes házban. A fiam akkor már három éves volt, a kislányom abban az évben született, szóval éppen időszerű és aktuális téma volt egy homokozó.


A fiam legalábbis nagyon szeretett volna egyet, így hát megígértem neki, hogy készítek egyet. Mivel nem tudtam, meddig lakunk ott, és szinte biztos volt, hogy a homokozót onnan nem fogjuk magunkkal vinni, így egyformán szempont volt az, hogy olcsó legyen, egyszerű legyen, de artós és biztonságos. Ezért úgy döntöttem, agyagának 5x15 cm-es pallót fogok használni, valamint két oldalt lesz egy-egy 2,5x15 cm-es deszka ülőke. Méretét tekintve a 140x160 cm-t választottam, ami pont elegendőnek is tűnt később, mikor már a kislányom is játszott benne, nem csak a fiam. Mélysége két palló élében egymáson, azaz 30 cm. Amikor ez a homokozó készült, még nem tudtam, hogy blogot fogok írni róla, így nem készült minden munkafázisról fotó, de azért megpróbálom úgy leírni, hogy érthető legyen.


Az egész a faanyag megrendelésével kezdődött - milyen meglepő, igaz? :) Aztán méretre vágtam a faanyagot. Ezt követte a gyalulás (ezen a ponton nagyon jól jött, hogy van elektromos gyalugépem), majd pedig a csiszolás. Miután lecsiszoltam, a pallók végeit összevágtam, hogy karmosan illeszkedjenek egymásba. Ez utóbb nem tűnt szerencsés megoldásnak, mert a kitőrtek a darabkák a végeiről, ami ugyan funkcionalitásán nem rontott, de az esztétikán igen, ha valakinek az is számít esetleg. A rögzitést Reisser csavarokkal oldottam meg. Az ülőkéket szintén legyalultam, és a sarkait 45 fokos szögben levágtam, hogy ezzel is csökkentsem a lehetséges balesetek számát, majd ezt is Reisser csavarokkal rögzítettem össze (természetesen még az összeszerelés előtt minden darabját két rétegben lefestettem lazúr festékkel, hogy valamelyest védjem az időjárás viszontagságaitól).


A legvégén pedig rendeltem egy köbméter homokot. Igazából csak ~0,6 köbméter kellett volna, de vagy felet, vagy egyet lehetett rendelni, így még maradt is valamennyi. A gyerekek imádták, és azt a két évet, míg ott laktunk látható rongálódás, amortizálódás nélkül kibírta. Mivel ott hagytuk, nem tudom, mi lett a sorsa. :)


Azóta lett saját tulajdonú kertes házunk, és megszületett harmadik gyermekünk is. Mivel már volt homokozónk, így elvárás volt, hogy a saját házunkban is legyen. Mivel azonban ott már három gyereknek kellett, és minél hosszabb ideig kellett, hogy kitartson, oda már nagyobbat, és strapabíróbbat készítettem, amit - ha érdekel - megtekinthetsz az alábbi linken: Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra... Nyilván a címben van egy kis költői túlzás, de valóban stramm darab lett. Eddig legalábbis nem bírták elnyűni sem a gyerekeim, sem pedig az időjárás. :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések

Homokozó készítése házilag örökélet +1 év időtartamra...

Amikor végre beköltöztünk álmaink kertes házába, egy valamiről tudtam biztosan, hogy muszáj lesz a kertbe. Egy homokozó. Lévén, hogy három kicsi gyermekünk van, nem létezhetünk homokozó nélkül. Első gondolatunk az volt, hogy veszünk egyet, amit kiszállítanak, aztán csak össze kell szerelni otthon. Szét is néztem az interneten, de mindhiába. Vagy nagyon kicsik voltak, vagy nagyon silány anyagból készültek (néhány vékony deszka) , vagy ha olyat láttam, ami megfelől méretű és minőségű volt, akkor az egy komplett rönkfa játszótér volt. De mi csak egy homokozót szerettünk volna. Ekkor döntöttem úgy, hogy majd én magam barkácsolok egyet, hiszen nem áll anyira tőlem távol az ilyesmi. Úgy gondoltam, hogy míg a gyermekeink ki nem növik a homokozós korszakot, nem szeretnék még egyet készíteni, így alap volt, hogy erős, időtálló homokozó legyen belőle (ezért a címben a nilván enyhe túlzás) . Méretét tekintve elvárás volt, hogy a három gyerek kényelmesen elférjen benne. Így esett, hogy két métersz

Kocsibeálló zúzottkőből

Nagyon szép fűves kocsibeálló tartozott a házunkhoz, de volt egy hatalmas baj vele. A tavaszi és őszi esőzések alkalmával igazi sártengerré változott, amin nem volt egyszerű a közlekedés gyalog sem, nem hogy autóval. Ezért eldöntöttük, hogy megcsináljuk, azaz inkább megcsináltatjuk a kocsibeállónkat. Akikkel beszéltünk róla, mind vagy térkövet, vagy fűrácsot ajánlottak, de mi egyszerű, gyors, tartós és ami mégfontosabb, olcsó megoldást kerestünk. Nem akartunk sem betont, sem térkövet. Így esett, hogy a legegyszerűbb, de ugyanakkor - szerintünk - a legjobb és legidőtállóbb megoldást választottuk, a zúzott követ. Megbeszéltük a helyi tüzéptelep tulajdonosával, hogy kijönnek, és megcsinálják. Jöttek is, majd egy kanalas munkagéppel nagyjából negyven centi mélységben felszedték a földet a kocsibeállóról, és ebbe a "gödörbe" úgy harminc centi vastagon nagy méretű zúzott követ öntöttek. Ezt egyenletesen elterítették, eligazították, aztán munkagéppel alaposan lejárták, letömörítetté

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 kerteninnen.hu